Begeleiding

Individuele begeleiding in Zutphen

Bij individuele begeleiding kan het in principe gaan om allerlei levensvragen. Met veranderingsprocessen, waarbij verlies- en rouwverwerking naar voren komt heb ik de nodige ervaring.

Allereerst hebben we een kennismakingsgesprek, waarin we bekijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen. Van daaruit kiezen we wel of niet met elkaar in zee te gaan.

In mijn werkwijze pas ik graag tekenen, mandala kleuren toe, daar het wat losser staat van ons denkende brein en op die manier nieuwe verrassende dingen naar voren kan halen. Ontspanningsoefeningen naast vele andere kennis- en ervaringsbronnen, die ik in me meedraag, kunnen door mij ondersteunend worden ingezet.
Doorgaans zet ik mijn sterk ontwikkelde intuïtie in het hier en nu in het kontakt in over waar ik aan denk om toe te passen.

Begeleiding groepen eetverslaafde vrouwen.

In deze begeleiding gebruik ik het programma wat ontwikkeld is door Lola Verkuil. Het is een 12 stappenprogramma, waarbij je leert inzien hoe het eten werkt in combinatie met jou daar aangekoppelde mechanismen, waarbij gevoelens vaak een belangrijke rol spelen.

Gedurende 12 bijeenkomsten wordt met uiteenlopende oefeningen gewerkt aan deze verslaving en ben je dan op weg om je ex-eetverslaafd te kunnen noemen. Persoonlijk noem ik dit een enorme bevrijding in mijn bestaan sinds mijn 29ste levensjaar.
Het grote verschil met de andere verslavingen als alkohol, drugs etc. is dat eten in ons bestaan noodzakelijk is om voort te bestaan. Dit vraagt als het ware een nieuwe verhouding met het tot je nemen van voedsel.

Zelf heb ik 4 jaar anorexia nervosa gehad en 10 jaar boulimea nervosa zoals dat in medische termen wordt benoemd. Het 12 stappenprogramma is voor mij een belangrijk onderdeel geweest in het achter me laten van deze periode. Inmiddels ben ik daar in ervaringsdeskundige, zoals men dat heden ten dage pleegt te noemen.

In de groep heb je ook steun aan elkaar daar je leert inzien dat je niet de enige bent met deze problematiek. De oefeningen bieden een goede basis om aan je eigen veranderingsproces te werken. Het delen in de groep heeft een helende werking voor jezelf en de andere deelnemers.